REPORTATGE . 2009-12-18

Va ser una votació molt igualada. Vuit vots de diferència van obrir la porta a prohibir les curses de braus a Catalunya en un Parlament molt dividit entre defensors i detractors de la festa nacional. En una votació secreta, 59 diputats es van mostrar a favor de rebutjar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que demana prohibir els toros, avalada per 180.000 signatures, i 67 en contra. Cinc diputats es van abstenir i quatre més no van votar.

La votació electrònica i secreta va impedir conèixer el vot de cada diputat, si bé ERC i ICV-EUiA s'havien manifestat a favor que la càmera debatés l'abolició, PP i Grup Mixt van defensar el contrari, i CiU i PSC van donar als seus parlamentaris llibertat de vot.

PSC-CpC, PP i C's van presentar esmenes a la totalitat sobre la ILP, recolzada per 180.000 firmes, per a que el Parlament no acceptés debatre l'abolició. Malgrat això, es van complir els pronòstics i la càmera va apostar per generar un debat durant els propers mesos, que implicarà la participació d'expert d'un i altre signe abans que es legisli sobre la matèria, si bé la diferència final del vot va ser menor de la prevista.

Les posicions favorables a les curses van estar secundades sobretot per la idea de la "llibertat" dels ciutadans per decidir si volen assistir a les curses, sota la premissa que prohibir no seria just. Els abolicionistes, en contra, es van centrar en el patiment d'un animal i l'espectacle "cruel" que l'envolta.

Josep Rull (CiU) va reflectir en la seva exposició la divergència d'opinions en el seu grup en afirmar que no poden "imposar" una única visió en els parlamentaris, encara que va marcar una diferència clara entre els espectacles taurins que suposen la mort de l'animal i els que no , com els tradicionals correbous de Tarragona, festes que CiU dóna suport.

El socialista David Pérez, tot i recordar que el seu grup tenia llibertat de vot, va fer una defensa tancada dels bous. Va admetre que els taurins són "minoria" avui, però va dir no tenir clar que s'hagi de prohibir el que no agrada, perquè una societat avançada també protegeix a les minories. Va considerar que si es prohibeix la correguda també caldria plantejar amb els escorxadors.

Des del PP, Rafel Luna va assenyalar el arrelat de la tradició a Catalunya, recordant que la primera referència a aquest tipus d'actes data de 1387, i que Barcelona va arribar a tenir tres places. Va defensar que el toro de lídia viu molt bé en el camp, i que gràcies al toreig aquesta espècie ha mantingut un bon estat de conservació, així com mig milió d'hectàrees de deveses de la Mediterrània.

El líder de C's, Albert Rivera, va opinar que la prohibició és una "hipocresia política", perquè només s'ocupa de les curses i no d'altres espectacles taurins, com els de Tarragona, ja que els partits no volen perdre vots.

Entre els defensors de la prohibició, Joan Puigcercós va recordar que ERC ja va impulsar la declaració el 2004 de Barcelona com a ciutat antitaurina, perquè, va dir, el toreig "no és una tradició èticament avançada".

Francesc Pané (ICV-EUiA) secundar "acabar amb l'espectacle públic d'un martiri". Va subratllar que la prohibició no ataca la llibertat de ningú, perquè ja hi ha prohibicions sobre velocitat dels automòbils, pena de mort i alcohol per menors, entre altres.


La ILP, que va ser acceptada després que la plataforma Prou! presentés 180.000 firmes -130.000 més de les necessàries-, demana que es modifiqui l'article 6 del Decret Legislatiu 2 / 2008 pel qual es va aprovar el text refós de la Llei de protecció d'animals.

En aquest article, la Generalitat prohibeix l'ús d'animals en "baralles i espectacles" si poden ocasionar sofriment o poden ser objecte de "burles o tractaments antinaturals", encara que s'exclou expressament de la prohibició les festes de toros a ciutats amb places ja construïdes -sense deixar accedir a menors de 14 anys-i en el cas dels tradicionals correbous, si no se li infligeixen danys als animals.

Vols tenir titulars a la teva web?

Ja tenim guanyadora de la tarjeta regal IKEA 100€. Fes-te admirador/a per participar i opinarREPORTATGE | Compartir a Facebook | Parla a Twitter | Envia a LatafaneraDisqus