REPORTATGE . 2011-09-22

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va advertir que si Catalunya no sanejament seves finances pot perdre la seva autonomia, després que el Govern autonòmic fes públics aquest dimarts les dades d'una auditoria que xifra en 8.352.000 d\'euros el dèficit de l\Administració catalana.

Durant la seva intervenció en una conferència sobre el futur demogràfic català, ha fet un símil comparant Catalunya amb una empresa que ha de ser capaç de pagar els seus deutes immediates encara que la seva estratègia pugui oferir resultats a llarg termini. "L'empresari ha de pagar els crèdits en tres mesos. I quan no paga què passa? Que vénen, li treuen el negoci o l'hi compren a preu de saldo", va sostenir.

Les declaracions de Pujol arriben just el dia després que el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, detallés el contingut de l'auditoria realitzada per Deloitte a les finances de la Generalitat segons la qual Catalunya arrossega un dèficit del 4,2% del seu PIB i no acabarà de pagar els seus deutes actuals fins 2107.

Davant aquestes dades, l'expresident de la Generalitat va qüestionar com s'ha de mantenir l'Estat del Benestar, i ha defensat que per al futur del país és preferible frenar les inversions en infraestructures i no en recerca. "Una carretera podem deixar a mitges, però la investigació no. Si la tallem no podrem tornar a recuperar-la", va continuar.


Repassant els motius que han portat a Espanya a la situació actual, Jordi Pujol ha criticat que, quan la situació econòmica era positiva, l'expresident del Govern José María Aznar cometés "totes les imprudències de nou ric". "Espanya està ara a l'UVI, però no es morirà perquè és molt potent i té bons metges", va concloure Pujol, que seguint amb la metàfora ha situat entre els metges que estan fent el seguiment del malalt a la cancellera alemanya, Angela Merkel , i el president del Banc Central Europeu, Jean Claude Trichet.

No obstant això, en un article seu en el butlletí del Centre d'Estudis Jordi Pujol, l'expresident de la Generalitat va reivindicar que, tot i que la sortida de la crisi ha de ser una prioritat, no cal deixar de banda per això la defensa de l'autogovern de Catalunya.

Vols tenir titulars a la teva web?

Ja tenim guanyadora de la tarjeta regal IKEA 100€. Fes-te admirador/a per participar i opinarREPORTATGE | Compartir a Facebook | Parla a Twitter | Envia a LatafaneraDisqus